Хуманошћу и добротом у борби за очување свог народа и светиња

ХОК "МЛАДИ ЗА КОСМЕТ У САРАДЊИ СА БРАТСКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА СПРОВЕО АКЦИЈЕ ПОМОЋИ ЗА НАРОД НА КОСМЕТУ

ХУМАНОШЋУ И ДОБРОТОМ У БОРБИ ЗА ОЧУВАЊЕ СВОГ НАРОДА И СВЕТИЊА

   У сарадњи са организацијом ”Мајка девет Југовића” средства прикупљена овом акцијом на Крстовдан су лично предата породицама на Косову и Метохији. Велика је част била помоћи и дружити се са нашим људима, али, са друге стране тешко је видјети у каквим условима ти људи доље живе - казао је између осталог Бошко Ћирковић Шкабо из ”Београдског синдиката”

   Хуманитарни омладински клуб (ХОК) ”Млади за Космет” из Подгорице у сарадњи са пријатељским организацијама спровео је двије хуманитарне акције за помоћ народу на Косову и Метохији. Прва акција спроведена је у сарадњи са хуманитарном организацијом ”Сви за Космет” која руководи овим пројектом а у току децембра прошле године прикупљана су средства за помоћ народним кухињама на Космету као и средства за куповину новогодишњих пакетића за дјецу из социјално угрожених породица на том подручју, саопштио је Владимир Ђурковић, члан ХОК ”Млади за Космет”.
   - У децембру је донацијама прикупљено 1780 еура које смо прослиједили организацији ”Сви за Космет” а дио је био опредијељен за новогодишње пакетиће за малишане а новац је одвојен и за помоћ народним кухињама. Ова акција спроведена је по пети пут а претходне четири године подијељено је преко 9000 пакетића. Ове године прикупљање је организовано у преко 90 градова и 14 држава, казао је између осталог Ђурковић.

   Друга акција која је реализована овог мјесеца у сарадњи са познатим хип хоп саставом ”Београдски синдикат” подразумијевала је прикупљање средстава за седам социјално угрожених породица на КиМ. Помоћ је уручена на Крстовдан, 18. јануара. Акција прикупљања помоћи угроженим породицама спроведена је претходна три мјесеца продајом мајица са мотивом поздрава ”Догодине у Призрену” као и уз помоћ добротворне организације ”Мајка девет Југовића”. Прикупљена седства су опредијељена за седам породица које живе у околини Гњилана и Грачанице, а помоћ је подразумијевала расподјелу новчаних средстава и куповину бијеле технике. Чланови популарне групе ”Београдски синдикат”, Блажо Вујовић, Феђа Димовић и Бошко Ћирковић Шкабо поручили су да је заједнички циљ БС и ”Млади за Космет” да се помогне угроженим породицама на страдалном Космету.
   - Средства прикупљена овом акцијом предата су директно породицама на Косову и Метохији у сарадњи са организацијом ”Мајка двет Југовића” на овај велики празник. Велика је част била помоћи и дружити се са нашим људима али са друг стране тешко је видјети у каквим условима ти људи доље живе - казао је између осталог Шкабо. 
   Он је навео да је дизајн ових мајица одрадио иконописац Дејан Ивановић а читаву акцију је иницирала пјесма ”Синдиката” истог назива.
   - Мајице су биле продаване у официјелној продавници ”Беогадског синдиката” а наставиће да се продају и убудуће с обзиром да ће се акција наставити. Потражња за овим мајицама је била велика а за мајице су се интересовали и стари и млади - поручио је Шкабо.

   Како су саопштили из ХОК ”Млади за Космет” на Крстовдан су присуствовали светој литургији у манастиру Драганац, гдје их је угостио игуман ове свете обитељи, архимандрит Иларион Лупуловић са братством манастира.
   - Након литургије, за трпезом, у име организације ђакон Павле Божовић је даривао оца Илариона престоним јеванђељем као вид благодарења за срдачну добродошлицу коју нам је манастирска братија приредила. Иларион је том приликом даривао ХОК ”Млади за Космет” иконом-дуборезом светог великомученка Георгија а чланове ”Београдскиг синдиката” иконом-дуборезом Пресвете Богородице - саопштили су из овог клуба. Након послужења чланови ХОК ”Млади за Космет” и ”Београдскког синдиката” обишли су угрожене српске породице којима уручена намијењена помоћ.

   - Четири породице су добиле новчану помоћ од 150 еура док су три породице добиле помоћ у виду бијеле технике. Укупна вриједност помоћи уручене породицама износила је 3600 еура - навели су из ове организације. 

   Хуманитарна организација ”Млади за Космет” захвалила је свима који су узели учешће у акцији и допринијели да се акција успјешно спроведе.

   - Млади за Космет же и даље наставити заједничку борбу за очување нашег народа и наших светиња на Косову и Метохији. До наредног пута вас поздрављамо свесрпским поздравом - догодине у Призрену, закључили су из овог хуманитарнг клуба.
    

 

   


М. Д. С.

”ДАН”