Извјештај за 2019. годину


Хуманитарни омладински клуб ''Млади за Космет'' 2019. годину је почео тако што је jануарске донације, од којих је прикупљено 1 870€, намијенио  за куповину обуће и одјеће за двије породице Стојановић из Грачанице, породицу Стојковић из села Сврачак, Костић и Савић – село Зебице, као и породицу Трајковић из села Понеш. Укупно двадесет и осам дјевојчица и дјечака добило је нову обућу и зимске јакне у вриједности од око 900€Такође, придружили смо се акцији у којој су учествовали: Добротворна организација Епархије рашко - призренске ''Мајка девет Југовића'', затим организације ''Срби за Србе'' и ''Радости моја'' из Штутгарта, за хитну санацију куће породице Трајковић куповином бијеле технике (електрични шпорет, веш машина, фрижидер, шпорет на дрва), укупне вриједности 980€.  Ова акција је реализована у току фебруара.

Са 150€ помогли смо за породицу Милоша Сапасића из Велике Хоче за куповину материјала ради проширења винограда, истим износом помогнута породица Зоране Васић из Лепосавића за куповину покућства, док смо са 300€  помогли петочлану породицу из Општине Жач за куповину шпорета. Такође, 500€  је донирано за куповину клима уређаја за нашег суграђанина Дарка Јовановића којем је кућа дјелимично изгорела. 

У мају мјесецу је по пети пут одржан традиционални хуманитарни фудбалски турнир '' Куп Светог Марка'' у организацији нашег клуба у склопу којег је прикупљено 1 420€ које су биле намијењене за народне кухиње Митрополије црногорско приморске.

У координацији са сабратом манастира Високи Дечани оцем Исаијом, који се са благословом игумана бави добротворним радом, 08.06.2019. године посјетили смо двије породице Турковић из Мојковца у њиховом породичном дому и том приликом им је уручена донација у прехрамбеним производима, хигијени и осталим потрепштинама у износу од 318,10€. Поменули би да је православно братство Ђурђевац из Будве, финансијски помогло породицу Миодрага Турковића, а објема породицама омогућило боравак на црногорском приморју.

Представнику добротворне организације ''Мајка девет Југовића'' са Косова и Метохије Ивану Костићу, уручена је 17.06.2019.г. новчана донација у износу од 830€ за породицу Васић, а у циљу куповине сирарског стола, будући да се породица Костић бави производњом сира.

Такође у јуну је 300€ опредијељено за пројекат довођења воде за селу Босце у Косовском поморављу, који пројекат су подржали ''Срби за Србе'', ''Сви за Космет'', ''Фондација Делије'', ''Баштионик'', ''Спона'', и други.

 

Почетком јула уручена су новчана средства у износу од 3 000€ за три породице са Косова и Метохије и то:  Ратомиру Џолић из Тучепа, општина Исток - петоро дјеце (грађевински материјал за шталу – 1000 Еур), Звонку Лазићу из Коша, општина Исток - троје дјеце (ормар за дјечију собу, храна, ствари за дјецу – 1000 Еур) Александру Чукарићу из Велике Хоче - Ораховац (финансијска помоћ за куповину плаца – 1000 Еур).

 

21.09. одржан је хуманитарни турнир у стоном фудбалу и пикаду, који смо реализовали у сарадњи са организацијом ''Сви за Космет'' из Београда. Сав приход од турнира који  је заједно са септембарским донацијама  дао износ од 1250€  је био намијењен самохраном оцу четворо дјеце, Србу Ђокићу из села Гризиме надомак Косовске Каменице.

Крајем септембра наша организација је успјешно реализовала још једну хуманитарну посјету нашим светињама и народу на страдалном Космету, којом приликом је уручена новчана донација Манастиру Драганац у износу од 1000€.

С поносом истичемо да смо заједно са "Колом Српских сестара" у износу од 1 000€  стипендирали Лазара Трајковића из Ранилуга код Гњилана који је уписао средњу геодетску школу у Београду.

Са 2 500€ помогли смо породице Томовић из Доњег Крњина код Лепосавића, и Јефтић из Грачанице за промјену пвц столарије на кућама, док је за Јефтиће омогућена и куповина новог ормара. Ова акција је реализована у току новембра мјесеца 2019.г.

Децембарске донације су као и 2018.г. биле намијењене за акцију куповине новогодишњих пакетића за дјецу са Косова и Метохије коју традиционално реализује братска организација Сви за Космет из Београда у коју сврху је прикупљено 1 780,50€.

Наша организација је са браћом из реп састава ''Београдски синдикат'' након три мјесеца прикупљања средстава кроз продају мајица са мотивом „Догодине у Призрену“ уз подршку добротворне организације „Мајка девет Југовића“, успјешно реализовала хуманитарну акцију помоћи угроженим српским породицама на Косову и Метохији за Крстовдан 18.01.2020. године. Том приликом смо сви заједно обишли угрожене српске породице којима је била намијењена помоћ. Четири породице су добиле новчану помоћ од 150€ док су три породице добиле помоћ у виду бијеле технике. Укупна помоћ је износила 3 600€.

Овом приликом би се захвалили свим нашим редовним приложницима, људима који купују производе наше организације и учествују на хуманитарним ходочашћима и на тај начин помажу народ на Косову и Метохији. Такође, захваљујемо се свештенству и монаштву Митрополије црногорско – приморске и Епархије рашко – призренске, као братским хуманитарним организацијама, а посебно добротворној организацији ''Мајка девет Југовића'' који својим теренским радом олакшавају реализацију наших хуманитарних акција.