Извјештај за 2021. годину

Благодарећи Господу, протеклу 2021.г. окончали смо са сакупљених и расподијељених преко 32.000,00 Еур. Година је започета прилогом Народној кухињи ''Мајка девет Југовића'' која функционише при Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској у износу од 2.000,00 Еур. Такође, јануарске донације, у износу од 550,00 Еур, су прикупљене за санирање штете у Епархији горњокарловачкој насталој приликом земљотреса у Хрватској.
Током фебруара, са 2.000,00 Еур, помогнуте су породице на Косову и Метохији чија је имовина страдала приликом поплава, а новац је утрошен за обнову кућа и покућства.Са износом од 270 Еур помогнут је вртић у Ораховцу, гдје су средства била неопходна за регистрацију возила које служи за потребе поменутог вртића, док смо са 100 Еур помогли Ленки Тот, дјевојчици из Осојана којој је новац био потребан за операцију очију.
Мартовске донације су биле намијењене за манастир Брњак на сјеверу Косова и Метохије. Ова акција је успјешно реализована у сарадњи са ПБ ''Ђурђевац'' из Будве, па су игуманији и сестринству средства у износу од 5.500,00 Еур уручена у априлу. Такође,том приликом смо са прилогом од 100 Еур и лаптопом помогли породицу Станић.
Током априла па све до Васкрса прикупљани су прилози за обнову цркве Св. Николе у Призрену (Рајкове цркве) у коју сврху је сакупљено 1.650,00 Еур.
У јуну је наша организација по седми пут организовала хуманитарни фудбалски турнир ''Куп Св. Марка'' на ком су учествовале 32 екипе и чији је приход традиционално намијењен за Народну кухињу МЦП која функционише при Храму Христовог васкрсења у Подгорици. Ове године за народне кухиње прикупљено је 1.700,00 Еур.
Јулски прилози били су намијењени за манастир Девине Воде који се налази на сјеверу Косова и Метохије, на путу Звечан - Зубин поток. Захваљујући несебичној подршци наших приложника, прикупљено је 4.000€ у циљу замјене једног дијела прозора на манастирском конаку који су у веома лошем стању.
Заједно са братском организацијом ПБ ''Ђурђевац'' из Будве за манстир Сочаница на сјеверу Косова и Метохије обезбијеђено је 2.000,00 Еур за куповину инокс буради за производњу ракије.
У наредном периоду опредијељено је 500€ за ископ бунара за породицу Благоја Зувића из Доњег Драгољевца код Истока, а са истом сумом помогнута су браћа Радосављевић из села Улије код Лепосавића која су остала без родитеља и живе у доста тешким условима.
Током године, наша организација је стипендирала Лазара Трајковића из Ранилуга код Гњилана, који је ове године успјешно окончао своје школовање на Високој грађевинско – геодетској школи у Београду и у ову сврху издвојено је 525 Еур.
У новембру смо имали част да посјетимо Његово Високопреосвештенство Митрополита Црногорско – приморског г. Јоаникија како би га упознали са радом организацје и узели благослов за даље активности.
Епархији Буеносајреској и цијеле Јужне Америке приложено је 500 Еур приликом обиљежавања славе организације Св. Стефана Дечанског, која је ове године прослављена у Храму Христовог васкрсења у Подогрици и којој је присуствовао његово Високопреосвештенство Владика Кирило.
Новембар и децембар су били посвећени прикупљању средстава за Народне кухиње ''Мајка девет Југовића'' које функционишу при Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској. Циљ је био постављен на 5.000,00 Еур док су средства која би се прикупила преко тог износа била намијењена за помоћ потребитим породицама на Косову и Метохији. Већ у току децембра прикупљен је износ намијењен за Народне кухиње, која донација је уручена представницима ове добротворне организације крајем истог мјесеца.
Од остатка прилога из децембра помогнуте су породице Дашић из Рудица код Клине у износу од 1.500,00 Еур за куповину краве, Белошевић из Црколеза у износу од 800 Еур за куповину прикључака за трактор, док је једнократна новчана помоћ од 600 Еур обезбијеђена за за Стефанију и Филипа Манојловића.
У сарадњи са ПБ '' Ђурђевац'' из Будве донирано је укупно 1.200,00 Еур за реновирање купатила породици Минић из Лепосавића.
Захваљујући вашим несебичним донацијама помогли смо мјештане Ораховца Маријелу Цекић са 500 Еур за куповину намјештаја, младог вајара Душана Стојановића са 1.000,00 Еур за куповину калупа, као и вртић ПУ ''Наша Радост'' са 300 Еур.
Већ традиционално су опредијељена средства за новогодишње пакетиће па је по 350€ је донирано за учешће у акцијама организованим од стране ХО Сви за Космет из Београда и ПОЗ "Свети Стефан Пиперски".
Желимо да се захвалимо свим добротворима и приложницима и да Бог добро врати свима, као и да позовемо све да подрже наш рад и у наредном периоду како би до краја године премашили прошлогодишње донације и олакшали живот нашем народу на Косову и Метохији.
Подсјећамо да рад наше организације можете подржати уплатом на ж.р. 510-93398-79 или путем paypal сервиса Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..
Нема предаје