Посјета Косову и МетохијиХуманитарни омладински клуб ,,Млади за Космет“ је у периоду од 4. до 5. јуна 2022. године реализовао поклоничко путовање светињама на Косову и Метохији.

Група од 50 поклоника је у суботу, у раним јутарњим часовима кренула из Подгорице за манастир Црна Река који је тог дана молитвено прославио славу параклиса, светог Јована Владимира кнеза српског. Том приликом је уручена новчана донација у износу од 5 200 евра која је прикупљена у оквиру мајске акције. Након срдачне добродошлице игумана Андреја и трпезе љубави са осталим ходочасницима из Суботице, пут смо наставили даље ка манастиру Дубоки Поток. Наш домаћин био је настојатељ ове светиње јеромонах Дамјан.

У наставку овог путовања посјетили смо манастир Девине Воде гдје смо се поклонили икони Богородице Тројеручице, те наставили пут ка Бањској. Групу је дочекао и угостио игуман ове свете обитељи о. Данило са својом братијом, гдје је уприличена вечера.

У недељу светих отаца Првог васељенског сабора, присуствовали смо светој литургији у манастиру Бањска. Игуман Данило је поздравио госте из Црне Горе поучивши о значају Првог Васељенског сабора који се одржао у Никеји 325 године као и о држању чисте вјере Православне у данашње дане.

Следећа светиња био je предивни женски манастир Гориоч који се налази близу Истока у Метохији. Дечански је метох и предање каже да га је благовјерни краљ Стефан Дечански подигао у част Светом Николи када му је вратио вид.

Након тога обишли смо и Пећку Патријаршију гдје нас је угостила сестра Мардарија која нам је срдачно и ревносно указала на значај и појединости сједишта древне Пећке архиепископије.

На самом крају присуствујући вечерњој служби у Високим Дечанима, заблагодарили смо светом Краљу Стефану Дечанском на овом путовању и помолили се за миран повратак.

Ходочасничка група се у Подгорицу вратила у касним вечерњим сатима видно задовољна и пуна утисака. Посебно задовљство нам представља чињеница да је велики број браће и сестара први пут био на Косову и Метохији и да смо на овај начин успјели да им отворимо врата наше свете земље коју ће сигурни смо и даље посјећивати.