Уручена помоћ у износу од 8.500,00€
Драга браћо и сестре,

Викенд 16. и 17. септембра, успјешно смо реализовали још једно поклоничко путовање светињама Космета. Такође, искористили смо ову прилику да уручимо сакупљена средства током претходне двије акције у износу од 8500€.

Наше прво одредиште су били Ораховац и Велика Хоча. Поклонивши се Успењској светињи у Ораховцу и цркви Светог Архиђакона Стефана у Великој Хочи, локални свештеници су нас упознали са историјатом цркава, мјеста, као и начином живота. Посебна радост је била сусрет са дјецом у ова два села који су нас и дочекали и испратили са осмијехом, као и са епископом Рашко - призренским Теодосијем у Ораховцу. Подсјећамо да смо у јуну прошле године узели учешћа у опремању гостопримнице у Великој Хочи, па смо овим путем примили и захвалницу.

Следећа дестинација је била Грачаница, најпознатија задужбина краља Милутина, саграђена у 14. вијеку. Само пар километара поред, налази се и село Сушица са манастиром који је посвећен Светом Великомученику Димитрију. Предање каже да је манастир старији од Грачанице. Сестринству смо уручили средства прикупљена током августа у износу од 3250€, а она ће бити употријебљена за опремање конака и уређење манастирског дворишта.
У манастиру Драганац је наша група имала организовано ноћење, што је представљало и крај првог дана путовања. Други дан смо имали благослов да почнемо Светом Литургијом, након чега смо се на ручку дружили са становништвом околних села. Посебно ћемо поменути дјецу која су нас пјесмом испратила и дала снагу за пут ка Призрену. Такође, средства која су сакупљена током јулске акције, у износу од 5250€, уручена су братству манастира, а они ће их преусмјерити за куповину комбија за потребе Музичке школе ,,Стеван Христић“ у Станишору.

Након обиласка царског Душановог града Призрена и поклоњења Богородици Љевишкој, Саборној цркви Светог Ђорђа, као и богословији, упутили смо се ка манастиру Светих Архангела, гдје је била организована вечера. Наша група је у касним вечерњим сатима стигла испред подгоричког Саборног храма и то је био крај овог путовања, а почетак ишчекивања неког следећег.

НЕМА ПРЕДАЈЕ!